kuvailija.fi

Suunnistamassa

Olin aamulla vähän ihmeissäni, kun oli sunnuntai ja silti isäntäväki kömpi ylös aamulla aikaisin jo seiskan aikaan. Kyllä ne yleensä antaa minun nukkua sunnuntaisin pitkään, vaan ei tänään. Emäntä rupesi puhumaan jotain treenikentälle menosta ja agiesteistä, minä ajattelin, että nyt se emäntä on kyllä sekaisin, kun on talvi eikä me talvisin kyllä aksata.

Ja sitten se lähti sinne kentälle, on kai se ihan kummallinen, kun ilman minua lähtee aksaamaan. No ei se kauaa siellä ollut, ettei se kyllä kovin kummosia ratoja ehtinyt reenailemaan.

Minä vähän oottelin ruokaa, vaan ei sitä annettukaan minulle, sen sijaan isäntä lähti viemään minut lenkille. Siis haloo, sunnuntaina aamulla kasin aikaan! Kun kotiuduimme lenkiltä, emäntä oli pakkaamassa treenireppua ja käpisteli treeniliiviä. Tässä vaiheessa minä ajattelin, että nyt on kyllä varmaan jotain vähän erikoisempaa ohjelmassa. Ja sittenpäs sitä lähdettiinkin. Eikä ne muistaneet antaa minulle sitä ruokaa, mutta onneksi sentään emäntä muisti ottaa vähän hiukopalaa treeniliivin taskuun.

Ajelimme kylälle koulun pihalle ja siellähän olikin tuttuja, oli Peto, Ilona ja Ruska. Minä yritin autosta huudella, että "Hei vaan! Minäkin tulin!". Niin ja oli siellä se yksi lappalaisuros, joka oli viime sunnuntaina tottistreeneissäkin, minä se en tykkää siitä yhtään. Yritin minä sillekin huudella, että "Menehän muualle, nämä on minun naisia!". Ja oli siellä sitten vielä yksi koira, jota en ole nähnyt koskaan aiemmin.

Jonkin ajan päästä alkoi porukka lähteä yksi kerrallaan muutaman minuutin välein jonnekin. Ja niinhän se emäntäkin hokasi, että melkein kaikki muut meni jo, että lähdetäänpä katsomaan, minne ne meni. Lähdimme etenemään reippaasti, emännällä taisi olla vähän kiire muiden perään, kun se juoksikin välillä. Sitten se yhtäkkiä pysähtyi yhteen risteykseen lukemaan jotain lappua ja kirjoittamaan jotakin ylös. Tässä vaiheessa minä huomasin, että emännällähän on kartta, eli tässä taitaa olla jostain suunnistushommasta kysymys. Ja tuo ensimmäinen pysähdys oli kysymysrasti, jossa emännän piti merkata oikea vastaus ylös.

Jatkoimme matkaa ja seuraavana olikin tehtävärasti, jolla piti suorittaa pussi. Eli ei se emäntä ollutkaan käynyt aamulla treenaamassa, vaan ilmeisesti se on käynyt antamassa yhdistyksen agiesteitä jollekin, joka sitten on käynyt viemässä niitä kylälle. Emäntä ei uskonut, että malttaisin odottaa esteen suorittamiseen lupaa, jos se on kauempana minusta, niin saatiin sitten tältä rastilta vain kolme pistettä. Maksimi olisi ollut viisi ja sen olisi saanut, jos emäntä olisi lähettänyt minut esteelle niin, että olisi itse ollut metrin minun takana. Ja neljä pistettä olisi saanut, jos se olisi ollut metrin minun edessä. Mokoma emäntä, kun ei luottanut minuun, oltaisiin voitu kyllä saada paljon paremmat pisteet. Tällä rastilla jouduttiin seisoskelemaan hetki, kun siellä oli kaksi koirakkoa ennen meitä. Kun olimme lähdössä, se minun inhoama lappalaisuros saapui paikalle, mutta minä en välittänyt haukkua sille ollenkaan, kun maassa oli niin meheviä tuoksuja.

Seuraava rasti oli taas kysymysrasti ja tällä rastilla saimme taas Ilonan kiinni. Emäntä vastasi kysymykseen ja matka jatkui taas vauhdilla seuraavalle rastille, vauhtia olikin sen verran, että ohitimme Ilonan. Tällä rastilla tehtävänä oli hyppy ja sama juttu kuin pussilla: emäntä ei uskonut, että malttaisin odottaa ja saatiin vain kolme pistettä.

Seuraava rasti oli kätkörasti, siellä piti etsiä rasia, jossa on nakki. Rastilla oli kartta, johon oli merkattu kunkin koirakon kätkö, mutta emäntä ei ilmeisesti oikein osannut katsoa sitä karttaa, kun me pyörittiin ja hyörittiin Puikkarin kulmilla melko pitkään. Emännän piti käydä kolme (!) kertaa katsomassa karttaa. Viimeisellä kerralla se ilmeisesti älysi katsoa oikein, kun sen jälkeen se käveli melkein suoraan kätkölle. Tällä rastilla Ilonakin meni meistä ohi.

Seuraava rasti olikin minun lemppari, nimittäin PUTKI! Ja siellä emännälläkin yllättäen löytyi luottamusta minuun, mistä lie tuuli. Tai no ei se ensin luottanut minuun, vaan se seisoi minun vieressä, kun se lähetti minut putkelle. Mutta sitten se kiva rastinvahtijatyttö sai puhuttua emännän yli ja se lähetti minut putkelle niin, että seisoi metrin minun takana. Ja minähän maltoin odottaa vaikka putken toisessa päässä oli se kätkörastilta löytynyt nakkirasia. Tästä saatiin siis täydet viisi pistettä!

Seuraava rasti oli taas emännän hommia, siis kysymysrasti. Se olikin viimeinen rasti ja saatiin taas Ilona kiinni. Sitten juostiin ja käveltiin maaliin. Vähän ennen maalia emäntä huomasi, että kätkörasia oli tippunut treeniliivin taskusta jonnekin matkan varrelle. Miksihän se tyhmä ei lattanut sitä reppuunsa, kun sillä sellainenkin oli selässä koko reissun ajan. No onneksi se kuitenkin käytti sitä minulle palkkana siellä putkella, niin toimitsijat tiesivät, että ollaan löydetty se.

Minä siis suoriuduin tehtävistäni oikein hyvin, emäntä sen sijaan ei. Minä keräsin tehtävärasteilta pisteitä 11/15 ja emäntä kysymysrasteilta 2/6. Ilmeisesti se ei ollut lukenut kovinkaan tarkkaan kysymyksiä ja vastauksia, kun kahdelta ekalta kysymysrastilta sillä oli kummastakin pisteitä 1/2 ja se oli vastannut molempiin yhden vaihtoehdon. Kaikesta päätellen niitä oikeita vaihtoehtoja olisi ollut kummassakin ensimmäisessä kysymyksessä kaksi kappaletta. Ja viimeiseen se vastasi sitten väärin, kun siitä tuli 0 pistettä. Ei tuo emäntä taida olla kovin fiksu.

Me sitten oltiin viidensiä, osallistujiahan koko kisassa oli kuusi. Minun kaveri lapinporokoira Peto voitti, mutta se onkin hyvä ja sillä on fiksu emäntä, niillä oli täydet pisteet!

Oli kyllä ihan hirmu mukava päivä. Kyllä tuommosta suunnistusta voisi harrastaa toistekin. Emäntäkin kuulemma tykkäsi.

Isäntäkin oli mukana tapahtumassa, se yritti kuvata meitä, vaan ei se oikein pysynyt meidän vauhdissa. Niinpä se sitten jossain välissä hyppäsikin autoon ja ajoi autolla tuonne putkirastille, josta se sai sentään jotain kuvia otettua.

{flickrset}72157649274616538|870||juhanyman|Y{/flickrset}