kuvailija.fi

Poropaimennus 2013

Oli taas jo perinteeksi muodostuneen poropaimennustapahtuman aika. Tällä kertaa tapahtuma ei aiheuttanut kummempia etukäteisvalmisteluja tai muita toimenpiteitä, sillä sen paikaksi oli valittu Manalaisenmaan poroaita Saukosken Tanhuassa, eli noin viiden kilometrin päässä Lapin kodistamme, eli anoppilastani.

Tapahtuman ensimmäinen päivä jäi meillä kokematta, sillä käytimme sen rauhalliseen lähtövalmisteluun ja matkantekoon. Autoilukeli pohjoiseen mennessä oli hyvä, joskin Pudasjärven ja Ranuan välinen tieosuus oli syvillä ja liukkailla urilla. Mutta kun ei pidä turhaa kiirettä, niin mitäpä noista. Loppumatkasta Kelujärven pysäkillä ehdimme jopa ihastelemaan varsin näyttäviä revontulia.

Tapahtumaviikonlopun keskimmäisen päivän, lauantain, vietimmekin sitten visusti Manalaisen aidalla. Seurasimme toinen toistaan näyttävämpiä paimennussuorituksia ja nautiskelimme välillä kämpässä tarjolla olleista herkuista. Jo suhteellisen korkealle kipuava kevätaurinko lämmitti mukavasti pikkupakkasessa seisoskelevaa kisäväkeä.

Sunnuntaipäivä kului paimennustesteihin osallistuvien lappalaiskoirien ja niiden ohjaajien kommelluksia seuraillessa. Yleisesti ottaen testit menivät hyvin ja itseäni lämmitti erityisesti Chevrott's-koirien mainio meininki. Päivä venyi lopulta aika pitkälle ennenkuin saimme käännettyä Skodan keulan kotia kohti.

Kuvaamisen suhteen viikonloppu oli aika hyvä: sää oli poutainen, joskin väliin kirkas auringonpaiste aiheutti hieman harmaita hiuksia valotuksen suhteen. Toisaalta sen avulla sai taltioitua runsaita sävyjä ja tiukkaa kontrastia. Vauhti ja vaaralliset tilanteet laulattivat kameraa sarjatulella sen verran, että lopulta tietokoneelle siirtyi 956 kuvaa, jotka painoivat 22,2 gigatavua. Osan näpsyistä ehdin poistelemaan sitä mukaa kuin ne olivat epäonnistuneetkin. Määrä taitaa olla henkilökohtainen ennätykseni. Tästä massasta talteen jäi 263 ruutua, mutta nähtäville siirtyi kuitenkin vain alla olevat 36 otosta.

{flickrset}72157632914841550|870||juhanyman|Y{/flickrset}