kuvailija.fi

Lumikenttien kutsu, osa XVII

Alla oleva teksti on kopsattu kaupungin sivuilta. Omaanihan tuo on, joten lupia ei kysellä:

Seitsemännettoista Umpihankihiihdon MM-kisat hiihdettiin Syötteen maastoissa 7.-9.2.2014. Paikalle saapui yli kolmesataa kisailijaa, toiset mitalin kiilto silmissään kiiluen, toiset itsensä voittaakseen tässä paitsi ruumiillista, myöskin henkistä kanttia koettelevassa mittelössä. Mittavan kisaorganisaation toimintakyky oli jälleen hiottu huippuunsa takaamaan kisojen onnistuminen sekä lähes tuhatpäisen osallistuja- ja toimitsijakaartin huolto ja turvallisuus. Kisakeskuksena toimi totuttuun ja toimivaan tapaansa hotelli Pikku-Syöte, josta joukko lauantaiaamuna suuntasi kulkunsa lounaaseen, kohti Iinattijärven ja Ohtosen perukoita.

Perjantai-ilta kului varusteita tarkastaessa ja huoltaessa. Kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin, mietittiin seuraavien päivien taktiikoita, aprikoitiin sään vaikutusta hiihtoon ja varustukseen, syötiin ja levättiin. Iltatilaisuudessa kisailijat saivat tietopaketin seuraavien päivien varalle. Kisat avasi Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Vähäkuopus, Metsähallituksen tervehdyksen tilaisuuteen toi Syötteen luontokeskuksen johtaja Kaisu Mankinen. Arvostettu umpihankineuvoksen arvonimi, joka myönnetään kymmenen kertaa kisaan osallistuneelle kilpailijalle, myönnettiin tällä kertaa kahdeksalle kisan konkarille: Juha Koskiniemi, Timo Krohns, Jatta Lappi, Kalervo Lassila, Pekka Leskinen, Jorma Mustonen, Matti Välitalo ja Toivo Kunnari. Viidennentoista osallistumiskertansa kunniaksi Umpihankihiihtojen standaarin sai kuusi metsien miestä ja naista: Osku Kiviniemi, Niko Blomberg, Pekka Laakkonen, Raija Vilppola, Juha Ronkainen ja Hannu Backman. Osa kilpailijajoukosta otti hieman etumatkaa kilpailuun siirtymällä jo perjantai-iltana yöleiriin Naamangan toimintakeskuksen maastoon Pytkynharjulle.

Lauantai 8.2.2014

Lauantaiaamu näyttäytyi säiden puolesta harmaana. Pilvet velloivat lähellä Pikku-Syötteen lakea ja lämpötila lähestyi uhkaavasti nollaa. Hiihtäjien mieli oli kuitenkin kirkas ja reipas, ja niinpä lähtö tapahtui rennon naureskelun ja huulenheiton säestyksellä. Vähä vähältä viimeisetkin rinkat ja ahkiot katosivat rinteen taakse ja Pikku-Syötteen pihamaa hiljeni. XVII Umpihankihiihdot olivat nyt päässeet toden teolla käyntiin.

Ensimmäinen tehtävärasti sijaitsi Lehtovaaran maastossa lähellä Rytinkisalmentien ja Syötekyläntien risteystä. Rastilla tuli tietää perinteisiä mittayksiköitä. Tehtävä osoittautui todella haastavaksi ja vain yksi joukkue pääsi etenemään ilman ainoatakaan sakkominuuttia. Rasti oli vielä sen verran lähellä lähtöä, että useimmat jatkoivat tehtävänsä suoritettuaan matkaansa välittömästi eteenpäin.

Toinen rasti oli pystytetty Saarisuon niittyjen reunalla sijaitsevan kämpän pihalle. Rastilla kilpailijoiden tuli kyetä mittaamaan 0,7 litraa vettä käyttäen apunaan järjestäjien hieman suurpiirteisen kokoista mittavälinettä. Tämä tehtävä osoittautui edellistä hieman helpommaksi, mutta lopulta kuitenkin vain 17 kilpailijaa tai joukkuetta sai toleranssinsa kohdilleen ja pääsi aloittamaan sunnuntain matkan tämän rastin osalta ilman sakkominuutteja.

Mursunmäellä sijaitsevalla kolmannella tehtävärastilla kisailijoiden tuli pinnistellä biologian ja äidinkielen tietämyksensä kanssa. Muistilokeroista tuli kaivella anagrammien muotoon muokattuja maakuntien nimikkokasvien nimiä. Tehtävä oli yllättävän haastava ja niinpä vain kaksi joukkuetta ja yksi yksilökilpailija sai tältä rastilta puhtaan nollan tilastoonsa. Matkaa alkoi olla takana jo mukavasti ja niinpä useimmat pitivät tämän rastin yhteydessä taukoa. Tältä rastilta oli myös mahdollista lähteä hakemaan neljää lisärastia, joilla käymällä sai hieman tasoitusta huonosti sujuneiden tehtävärastien kanssa. Yhteensä 64 joukkuetta ja yksilöhiihtäjää lähtikin tavoittelemaan yhtä tai useampaa lisärastia paremman lähtöajan toivossa. Lumisadekin saapui haittamaan näkyvyyttä ja kastelemaan vaatteita ja varusteita, väliin tiheänä, välillä hiipuen kokonaan.

Viimeinen tehtävärasti sijaitsi ikivanhalla asuinalueella Multiharjussa. Tuolla seuduin on asuttu jo 7000 vuotta sitten mannerjäätikön sulaessa ja muuttuessa Litorinamereksi saarineen ja luotoineen. Harjun maastoista löytyy kiviuuneja, joissa esi-isämme ammoisina aikona kokkailivat saaliiksi saamistaan hylkeistä ja muista luonnonantimista mitä maistuvimmat gourmeet hengenpitimikseen. Nykyisin tätä entistä meren kallioista rantaa kutsutaan sattuvasti Vaara-Suomen rajaksi, sillä maisema muuttuu hyvin terävärajaisesti Pohjois-Pohjanmaan suolakeuksista vaara- ja tunturimaisemaksi. Tehtävärastilla tuli tunnistaa ihmiskehon luita ja osata sijoittaa ne oikeaan paikkaan kehossa. Varsin hyvin kisailijat tehtävän taisivatkin, eikä rastilta kovin paljoa sakkominuutteja kertynyt.

Yöleiriin väkeä alkoi virtaamaan kolmen maissa iltapäivällä. Nopeasti metsätien molemmille puolille alkoi kohota laavuja, louteita, telttoja, lumiluolia ja mitä erilaisempia majoitteita. Lämpimän sään ansiosta tulien tekeminen ei vaikuttanut olevan tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla, vaan pikemminkin suojautuminen puuskaiselta ja väliin jopa räntäiseksi äityneeltä säältä. Lopulta savut alkoivat kuitenkin kohoilemaan nuoren kasvatusmännikön oksistojen katveissa jääden leijumaan matoksi muutaman metrin korkeudelle. Leirin elämä alkoi tasaantumaan kilpailjoiden saapuessa paikalle harvakseltaan tai isompina ryppäinä.

Iltatilaisuuteen yleisöä saapui kahden linja-autolastillisen verran Pudasjärven keskustasta ja Syötteeltä. Kiinnostunutta väkeä seilasi sadan nuotion valaisemassa, savuisessa maisemassa tiedustellen niin tuttujen kuin tuntemattomienkin umpihangen sankarien vointia ja tulevia taktiikoita. Kodassa tarjottiin lämmintä ja maistuvaa keittoa särpimineen, jälkiruoaksi nautittiin kahvit hunajalla maustetun leipäjuuston kera. Iltatilaisuudessa kisojen suojelijan Marjo Matikainen-Kallströmin tervehdyksen toi Pudasjärven Urheilijat ry:n puheenjohtaja Seppo Sammelvuo, Pudasjärven kaupungin tervehdyksen lausui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki. Eero Schroderus kertoi omakohtaisista kokemuksistaan kumpuavia partisaanitarinoita sota-ajalta. Lopuksi Pudasjärven tuore kirkkoherra Juha Rauhala piti iltahartauden. Kilpailijat saattoivat nyt laskea levolle kerätäkseen voimia seuraavan päivän pikamatkalle, jolla ratkaistaisiin vuoden 2014 Umpihankiihdon maailmanmestaruus niin yksilö- kuin joukkuesarjoissakin.

Sunnuntai 9.2.21014

Leudossa säässä nukutun yön jälkeen kilpailijat ryhtyivät heräilemään hyvin levänneinä. Ensimmäiset kömpivät ulos makuupusseistaan jo aamuyön puolella ja ryhtyivät virittelemään tulia. Palavien puiden napsahdellessa ja savun leijaillessa lähellä maanpintaa alati yltyvä kahina ja hiljainen puheensorina alkoivat täyttämään hiljaisuuteen tottuneita korvia ympäri leiriä. Aamun hetket katosivat nopeasti menneisyyteen kuin tuulen puhaltamana, majoitteet katosivat maisemasta ja yllättävänkin puhelias osallistujajoukko lähti hiljalleen siirtymään kohti läheisellä Kiiskivaaralla sijaitsevaa lähtöaluetta.

Koko joukko oli pian lähtöviivan tuntumassa. Aikasakottomassa nollapisteessä ryhmittymä oli hyvinkin väljä väkimäärän lisääntyessä 30 minuutin rajaa lähestyttäessä. Tasan kello 9.00 ensimmäiset säntäsivät matkaan Antti Tolosen johdolla. Suorastaan raivoisan räjähtävän lähdön jälkeen ei tämän tarinan kertoja päässyt miestä enää näkemään, sillä vauhti oli loppuun saakka hurjaa. Puolen tunnin sisällä koko joukko oli kadonnut aukean takana siintävän kuusikon suojiin, toiset hyvä sijoitus mielessään, toiset rennosti retkiotteella.

Matkan puolessa välissä väsymys alkoi jo näkymään hiihtäjien kasvoilta. Lämmin sää teki etenemisestä tihkasta, osalla se vaikutti menevän jopa kävelyksi. Ohtosensuolta tavoitettu paikkakunnan oma poika Juha Ronkainen puolestaan kertoi ongelmia olevan enemmänkin suksen päällä kuin alla, sillä lumi kertyi painaviksi paakuiksi pitkien ja leveiden metsäsuksien päälle hankaloittamaan matkantekoa. Kovin syvälle sukset eivät vaikuttaneet uppoavan, sillä pehmeän pääliskerroksen alla oli tiivis lumi. Ohtosenlammilla jään päälle muotoutuneet sulapaikat järjestäjät olivat ohittaneet viime hetken muutoksilla hiihtouraan, joten niistä ei siten kertynyt suurempia ongelmia tai turvallisuusriskejä.

Viimeisen kilometrin matkan hiihtäjät saivat rutistaa latua myöten. Ensimmäisenä Rojolanperän perinnemaisemissa sijainneeseen maaliin saapui Laskuvarjojääkärikillan 2. joukkue ajassa 1.19.10 ja kahdeksan sekuntia heidän perässään loistokkaan yksilösuorituksen tehnyt Antti Tolonen. Kolmantena saapui Juha Julkunen, joka jälleen kerran näytti olevansa äärimmäisen kovassa hiihtokunnossa. Juhan aika oli 1.21.57. Kolmantena maaliin rynnisti Ari Komulainen ajassa 1.23.35. Toisena joukkueena maaliin saapui Kiinteistöneliön joukkue ajassa 1.23.48 ja kolmannen sijan nappasi Suomen Sotilaan joukkue ajalla 1.23.55. Kärki oli siis hyvinkin tasainen ja mikäli tehtävärastit olisivat sujuneet osalta paremmin, olisi järjestys kärjessä voinut hyvinkin olla vallan toisenlainen. Kaikki kisan tulokset ovat selailtavissa Umpihankihiihtojen omilla sivuilla osoitteessa www.umpihankihiihto.pudasjarvi.fi.