kuvailija.fi

Sigma 50mm f1.4 DG HSM A

Kun olen rutissut rutisemasta päästyänikin zoom-objektiivien kompromissimaista kuvanlaatua (vaikka kuinka olisi L), niin nyt sitten tein sen mitä olen haaveillutkin: kävin ostamassa Oulun Verkkokaupasta Sigma 50mm f1.4 DG HSM A:n, jota on maailmalla niin kovasti kehua retostettu.

Tämä on ensimmäinen omistamani normaalialueen prime ja luulenpa, että se tulee pysyttelemään 5D:n keulilla lähes poikkeuksetta. Sitten vain miettimään laajakulmaa, ehkäpä jokin 20-millinen voisi olla yleiskäyttöön passeli... höpöhöpö, asia kerrallaan!

Minulla on ollut aikaisemmin ehkä hieman turhaankin epäluuloja Sigman objektiiveja kohtaan, jotka juontavat juurensa työpaikan halpis-zoomiin, joka heittäytyi vallan toimimattomaksi, sekä vanhaan laajakulmaan, joka ei tuntunut pitävän uudemmasta rungosta. Jennyn Nikoniin hankkimani pikku-zoom käänsi kelkkani ja sen myötä olen todennut Sigman lasit varsin laadukkaiksi ja hinnaltaan erittäin kilpailukykyisiksi.

Montaa kuvaa en vielä ole ehtinyt ostoksellani näpsiä, mutta ensituntuma vaikuttaa lupaavalta: rakenne on todella tukeva, joka tässä tapauksessa tarkoittaa myös reilua painoa (815 g). Tarkennusnopeus on lähes L-linssien tasoa ja ääni saattaa olla jopa hieman pienempikin. Suuren valovoiman pitäisi taata onnistuneita kuvia hämärässäkin. Vakaajaa tuossa ei ole, mutta en haluakaan enää reppuuni yhtään akkusyöppöä lisää. Suodinkierre on sattumoisin sama kuin 24-70:ssä (77 mm), joten pihistin siitä Hoyan uutta lasia varjelemaan.

Hieman myöhemmin

Muutamia kuvia näpsittyäni en voi muuta kuin huokaisten ihailla tuota piirron terävyyttä! Vääristymiäkään ei ole kuin nimeksi, juuri sen verran, että Lightroomin automatiikalle on edes jotain tehtävää. Harmi vain, että tämä päivä on ollut niin harmaa ja hämärä, että en ole oikein viitsinyt uutuutta ulkoiluttaa.

Seuraavana päivänä

Uudenvuodenaatto näyttäytyi todella kauniina. Koska illasta oli todennäköisesti tulossa varsin äänekäs, lähdin paukkuaran Keron kanssa kunnon kävelylenkille lähitienoille. Eipä juuri olisi oivallisempaa säätä voinut toivoakaan uuden kakkulan testaukseen. Pitkästä aikaa sain todeta, että kiinteäpolttovälinen ei ole laiskan kuvaajan valinta: monta kertaa ryhdyin epähuomiossa pyörittelemään objektiivia, mutta en muuta saanut aikaiseksi kuin tarkennuksen siirtymisen. Siispä muutama askel kinokseen ja uusintayritys. Kero seurasi uskollisesti perässä, kun ei tietenkään muuta voinut, mutta porokoirahan onneksi rakastaa lunta ja jäätä! Sigma tuntuu toistavan värit hyvin ja pidänkin siitä koko ajan enemmän ja enemmän. Kerran se vain unohti miten automaattitarkennus toimii, mutta kun napsautin AF:n pois päältä ja takaisin, niin kaikki toimi sen jälkeen taas aivan normaalisti. Liekö sitten hieman herkkis pakkaselle, se jää nähtäväksi.

{flickrset}72157650025177815|870||juhanyman|Y{/flickrset}