kuvailija.fi

Ankkalinna

Pahimmat vesisateet väistyivät viimein Pudasjärven yltä. Niinpä päätin heittää repun pykälään ja lähteä pyöräilemään yhdistetylle äänestys- ja valokuvausreissulle kylän pintaan.

Suoritettuani kansalaisvelvollisuuteni Kurenalan koulun liikuntasalissa kävin tutkailemassa uuden päiväkodin rakennustyömaata Puistotiellä, joka toki oli lauantaina hyvin hiljainen. Kaivinkoneet nuokkuivatkin kuin unessa. Otin muutaman otoksen alkuvaiheessaan olevasta työmaasta ja kävin ikuistamassa myös kaupungintalon, jonka remontti oli tällä erää jotakuinkin ohi. Ajellessani takaisin kotiin päin koukkasin vielä pienen mutkan vilkuillakseni liikuntahallin remonttia, josta ei ulospäin kylläkään näkynyt juuri muuta merkkiä kuin hallin kiertävä työmaa-aita.

Iijoen sillalle saapuessani päähäni pälkähti pyörähtää Ankkalinnan tontille, jonka kaupunki osti rakennuksineen vuonna 2010. Jätin pyörän Ritolantien varteen ja könysin sankan kasvillisuuden läpi tutkimaan tilan jäljelle jääneitä rakennuksia, saunaa ja kolmea aittaa. Päärakennushan paloi toukokuussa 2010 hetikohta omistajanvaihdoksen jälkeen.

Rakennukset vähine irtaimistoineen ovat jo varsin surullinen näky, mutta minulle ne edustavat silti jotain katoamatonta ajanjaksojen päättymättömässä ketjussa.

{flickrset}72157647108410202|870||juhanyman|Y{/flickrset}